14 Mayıs 2012 Pazartesi

Konya


 Konya, adını binlerce yıl sürdüren nadir şehirlerden biridir. Türkler'in Geç-Bizans döneminde İkoniumdan Türkçeleştirdikleri Konya adı, tarih kaynaklarında küçük farklarla Conium, Conia, Coane veya Cogniye olarak geçmektedir. İslam   eserlerinde Kuniye olarak yer alan şehrimizde Anadolu'nun fethinden itibaren Türkler 1928'lere kadar devam eden imlasıyla yani Qonya/diye isim vermişler ve bu adla anmışlardır. 
      İslam dininin tesiri altında meydana gelen bir efsaneye göre, Konya adının anlamı şöyle izah edilir.
      Doğudan gelen iki veli, rüzgar hızıyla uçar gibi Anadolu içlerinde ilerlemektedir. İlk harektinden beri epeyce yol Katetmişlerdir.
Yemyeşil ovaları, şırıl şırıl pınarları, berrak akan ırmakları bulunan bir yere gelince istirahat etmak isterler. Biri diğerine "Konalım mı?" (Konaklayalım mı=) diye sorar. Diğeri böyle bir teklif beklemekletdir sanki; "Ne duruyorsun kon, ya!" Bunun üzerine iki veli burada konaklayarak sonrakilere örnek olurlar.
      Böylece burada kurulan yeni İl "Konya" adıyla tanınır,"Konya" adıyla bilinir.


    Kuzeyden Ankara, batıdan Isparta, Afyon, Eskişehir, güneyden İçel-Karaman-Antalya, doğudan Niğde-Aksaray illeri ile çevrili olan Konya,  38.257 km2’ lik bir yüzölçümüne sahip olup, denizden 1080 m. yükseklikte bulunmaktadır. Ülke topraklarının yaklaşık olarak % 5’ini kaplayan Konya , yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük ilidir.
İç Anadolu Bölgesinde yer alan ilimizin 31 ilçesi, 174 kasabası ve  612 köyü bulunmaktadır
Antik Kentler  

Çatalhöyük
Konya'ya 60 km uzaklıktadır. Arkeolojik kazılar devam etmektedir. En erken yerleşim katı M.Ö.5500 yıllarına tarihlenmektedir. İnsanlık tarihinde ilk yerleşme, ilk ev mimarisi, ilk kutsal yapı Çatalhöyük'te olmuştur. Yapılarda kullanılan malzeme   kerpiç, ağaç ve kamıştır. Bulunan bazı eserler Konya Arkeoloji Müzesine teslim edilerek bir kısmı teşhir edilmektedir.
Kilistra Antik Kenti
Konya'nın güney batısında 55 km. mesafededir. Kral yolu üzerinde bulunan ve İsa'nın havarilerinden Saint Paul'ün ilk vaaz verdiği yerlerdendir. Arkeolojik kazıları devam eden bölgede Hac Plank Şapel, Sümbül Kilise, Çiftli Sırahane, Büyük Su sarnıcı gibi yerler ortaya çıkarılmıştır.
 
Sille Aya-Elana Kilisesi
Sille şehir merkezine 8 km. mesafede bir yerleşim yeridir. M.S. 327 senesinde Bizans İmparatoru Constantin'in Annesi Helena, Hac için Kudüs'e giderken Konya'ya uğramış ve ilk Hıristiyanlık çağlarına ait oyma mabetleri görmüş, burada bir mabet yaptırmaya   karar vermiştir. Kilisenin vaaz kürsüsü ve duvarlardaki renkli figürler birer sanat şaheseridir.
 

Anıtlar  

Eflatunpınar
Eflatunpınar, Hititler döneminde kurulmuş kutsal Hitit Anıtıdır. Beyşehir'e 22 km. mesafededir. Anıt, göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kuran Tanrıları tasvir etmektedir.
 
Fasıllar Anıtı
Dünyanın en büyük kaya anıtlarından biridir. Fasıllar Anıtı, tanrıyı bir dağ tapınağında iki arslan arasında gösterir.
Eflatunpınar Hitit AnıtıKonya- Beyşehir ilçesindedir. Anıt bir su kaynağının kenarında dikdörtgen taşlar üzerinde kabarmalardan oluşmaktadır. Niteliğini koruyan kabartmalar ön kısımda 14 adet taş bloklar üzerine oyulmuştur.Halkapınar ilçesinde İvriz köyündedir.Hititler tarafından yapılmış bir kabartmadır.
İvriz Kabartması

Saray ve Hanlar  

Kubad-Abad SarayıZazadin Han
Beyşehir gölünün güneybatısında yer almaktadır. 1226- 1236 yıllarında yaptırılmıştır. Türk Saray Külliyesinin en eski örneğidir.Konya-Aksaray yolunun 25. km.dedir. 1236 yılında yapılmıştır.
 
Horozlu Han
Konya-Beyşehir yolu 44 km.dedir. Kışlık ve yazlık olarak iki tipte yapılmıştır.
 
Obrukhan
Konya-Aksaray yolundadır. Tipik bir Selçuklu Hanıdır.
 

Camiler, Türbeler ve Kiliseler  

Mevlana Türbesi Ve Dergahı (Merkez) , Selçuklu Köşkü, Sahip Ata Külliyesi (Merkez), Sırçalı Medrese, Karatay Medresesi, Hasbey Dar-ül Huffaza, İnce Minareli Cami Ve Medrese (Merkez), Aziziye Cami (Merkez), Selimiye Cami, Eşrefoğlu Cami (Beyşehir) Konya'nın önemli cami ve medreseleridir.

Konya'da bulunan türbelerden bazıları Sultanlar Türbesi , Emir Nureddin Kümbeti ,Gömeç Hatun Kümbeti ,Hürrem Paşa Türbesi , Murad Paşa Kızı Türbesi ,Sinan Paşa Türbesi , Nasreddin Hoca Türbesi'dir.
 

Korunan Alanlar  


Beyşehir Gölü Milli Parkı

Konya Tabiat Anıtları

Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı

Akgöl Tabiatı Koruma Alanı

 

Kuş Gözlem Alanı  

      Akşehir ve Eber Gölü, Çavuşcu Gölü, Uyuz Gölü, Samsam Gölü, Kozanlı Gökgöl, Kulu Gölü, Ereğli Sazlığı, Karapınar Ovası, Beyşehir Gölü, Suğla Gölü, Hotamış Sazlığı, Bolluk Gölü, Tersakan Gölü ve Tuz Gölü Kuş Alanları Konya İli sınırları içinde   bulunmaktadır.     Akşehir ve Eber Gölü, Çavuşcu Gölü, Uyuz Gölü Konya Kapalı Havzası

Mesire Yerleri  

Meke Krater Gölü
Karapınar ilçesine 8 km mesafede çift volkan patlaması ile oluşmuş bir krater gölüdür. Bu özelliği zeminde olmasından dolayı jeolojik açıdan oldukça ilgi çekicidir. Ayrıca bölgede Acıgöl, Çırak Göl ve Meyil Gölü adında bir çok krater bulunmaktadır.
Yerköprü Şelalesi
Hadim İlçesindedir. Şelale olmasının yanında bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.


Mağaralar  

Konya ilini önemli mağaraları;
Balatini Mağarası ,
Körükini Mağarası,
Büyük Düden Mağarası'dır.

 

Sportif Faaliyetler  

Bisiklet Turları
Kentin ve civarının coğrafi yapısından dolayı bisiklet sporu gelişmiş durumdadır. Halen 5-9 Eylül tarihleri arasında ilde uluslararası Mevlana Bisiklet Turu adı ile uluslararası yarışmalar yapılmaktadır.
Avcılık
Beyşehir, Seydişehir, Hadim, Taşkent, Ilgın gibi dağlık ve ormanlık bölgelerinde av turizmi (yabancı ağırlıklı) yapılmaktadır.
 
Yemekleri
* Et Yemeklerinden, Fırın Kebabı, Etliekmek,Çullama, iki bıcak arası ciğer, Topalak Köfte,

* Ekşili Kabak, Yumurtalı Kabak, Zülbiye (Papaz Yahisi), Patlıcan Bayıltan, Lahana Kapaması, Patlıcan Böğürmesi, Çöpleme

* Böreklerden Peynirli Kıymalı Börek, Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Su, Sedirler ve Tatar Böreğini geleneksel yemekler arasında sayabiliriz.
* Çorbalardan Tayga, Mercimekli Oğmaç, Arapaşı,Tandır, Bamya, Süt,Tutmaç ve Erişte Çorbası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder